Sunday, January 24, 2010

Tavada Balık (ve garnitürü)

20 dakikada hazır olacak bir balık tarifi. Hem hızlı hem de çok lezzetli.



Malzemeler (4 kişilik):
- 4 büyük parça kılçıksız fileto balık (pulları alınmış, derisi üzerinde olmalı)
- 1 kilo tatlı patates (ince kabuklu)
- 200g konserve bezelye (donmuş da olabilir)
- 2 küçük soğan
- bir demet dereotu
- bir tutam maydanoz
- 2 çorba kaşığı krema
- 2 çorba kaşığı yoğurt
- Kapari
- Salatalık turşusu
- 2 limon
- tereyağı, zeytinyağı, ayçiçek yağı
- tuz ve karabiber

Yapılışı:
1. Balık:
Geniş bir tavaya ayçiçek yağı ve biraz tereyağı koyun, yağ kızmaya başlayınca balıkların derili kısımları alta gelecek şekilde yerleştirin. İlk terleştirdiğiniz anda bir süre üstünden spatula ile bastırın ki, balık kıvrılmasın. Sonra yaklaşık 15 dakika bu yüzü üstünde pişirin. Derisi güzelce kızarsın. Biraz tuz ve karabiber serpin. Çevirin ve 5 dakika da diğer yüzünü pişirin

2. Sos:
Bir çukur kapta krema ve yoğurdu karıştırın. İçine bir tutam ince kıyılmış dereotu ve ince kıyılmış salatalık turşusu ve kaparileri ekleyin. Yarım limonun suyunu sıkın ve bir tutam tuz ekleyin. İyice karıştırın.

3. Garnitür:
İnce kabuklu taze patatesleri yıkayın ve daha irice olanları ikiye kesin. Kaynayan suyun içine haşlanmak üzere bırakın. Ayrı bir tencerede bir çorba kaşığı tereyağı ve biraz zeytin yağı koyun. Çok ince kesilmiş 5 dilim limonu ekleyin. Soğanları ince doğrayın ve yağın içinde kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonra bezelyeleri ekleyin, ateşi ve tencerenin kapağını kapatın (bu şekilde bezelyeler fazla pişmez, sadece ısınır). Patatesler yaklaşık 16-17 dakikada haşlanınca süzün ve bu limon-soğan-bezelye ile karıştırın. Biraz tereyağı, tuz, karabiber ve zeytinyağı ekleyip karışımı püre haline getirin.

4. Sunum:
Bir tabağa önce garnitürü yerleştirin, üstüne balığı derisi üstte olacak şekilde koyun ve en üste de sosunu yerleştirin.

Afiyet olsun ;)

2 comments:

  1. that looks delicious! Can you please (really pretty pretty prosze!) post in in english? xx

    ReplyDelete
  2. The English version is ready as well. Enjoy.

    ReplyDelete