Turcy pija ją w ogromnych ilościach, w malutkich szklaneczkach, zazwyczaj z cukrem, nigdy z mlekiem. Turecka herbata rośnie w Rize, miejscowości położonej w rejonach Morza Czarnego.
Do zaparzenia tejże herbaty potrzebujemy:
herbate sypana
wodę
cukier
turecki czajnik, złożony z dwóch małych czajniczków
łyżka
sitko
szklaneczka, podstawek i łyżeczka
Do górnej części czajnika wsypujemy herbatę, łyżkę na osobę (wówczas na osobę wychodzą trzy szklaneczki herbaty) w dolną wlewamy wodę i gotujemy. Po zagotowaniu wody wlewamy ja do górnego czajnika, zamykamy wieczko, dolny czajnik ponownie uzupełniamy woda i pozostawiamy na małym ogniu. Czekamy 10-15 minut, a najlepiej jak sprawdzimy czy fusy w gornym czajniku opadły na dno.
Jeżeli uznamy że herbata jest gotowa, wlewamy ją, przez siteczko, pozbywając się naleciałości z fusów, do połowy szklaneczki a następnie uzupełniamy wrzątkiem.
Uwaga! Turecka herbata jest mocna!
Smacznego!
Jesli wiecie, gdzie mozna w Polsce taki czajnik dostac, bylabym wdzieczna za info :)
ReplyDelete