Tuesday, February 3, 2009

Indyk w warzywach i ryż po turecku

W starym zeszycie z przepisami znalazłam wydartą kartkę z “Przyjaciółki”.
A na niej “Obiady gotowe w 30 minut- Kurczak w warzywach”.
Bardzo lubię takie przepisy i szybkie gotowanie! Troche przerobiłam ten przepis...



Oto indyk zamiast kurczaka w moich warzywach:)

50 dag. filetów z indyka
1 cebula
1 jabłko
liście selera naciowego
2 marchewki
1 czerwona papryka
½ litra rosołu, użyłam z kostki, 250 ml warzywnego i 250 ml rosołu z kury
sos sojowy
pierz
olej

Moje przygotowanie:

Mięso pokroić w niedużą kostkę, na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso, lekko obsmażyć, następnie wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do rondla.
Warzywa umyć i obrać, posiekać w kostkę cebulę, jabłko pokroić na cząstki, marchew zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, paprykę przekroić, wyjąć oczywiście gniazda i pokroić w paski.
Nastepnie dodać je do indyka, dorzucając liście selera i zalać rosołami.Dusić około 30 minut.
Przyprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem.

Do tej potrawy mąż przygotował ryż. W Turcji ryż gotuje się inaczej niż w Polsce:
Na 1 szkalankę ryżu dodaje się 2 szklanki zimnej wody, kiedy woda się zagotuje Turcy dodają wówczas masło, sporą ilośc masła, i sól, zamiast wody do ryżu co niektórzy dodają bulion rosołowy.

Mąż mój, mój "kuchenny magik":) przygotowuje ryż jeszcze inaczej:
Przed gotowaniem, myje ryż pod bieżącą wodą, potem podsmaża lekko na oliwie z oliwek, a następnie dodaje gorącej wody i sól. Na koniec dorzuca trochę masła.

Pycha!

No comments:

Post a Comment