This blog is about fusion. It is about my passion for fusion. It is not only about the fusion of food but also passion of lives.
Saturday, March 14, 2009
Danie z PORTULANKI
Co to jest portulanka? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie tutaj.
Turcy używają tego warzywa do robienia przekąski, najczęściej w połączeniu z jogurtem, a także w innej postaci. Mnie bardzo zasmakowała sałatka z jogurtem.
Oto przepis.
Składniki:
portulanka
jogurt naturalny
cytryna
czosnek
oliwa z oliwek
sól
Sposób przygotowania:
Portulankę umyć, opłukać tak jak sałatę. Następnie oddzielić liście od łodygi. Do głębokiej miski włożyć sitko z portulką w środku i zalać na chwilę wrzątkiem. Wyciągnąć portulkę, wylać wodę z miski i przerzucić do niej warzywo. Następnie dodać sól, sok z cytryny, oliwę z oliwek, dołączyć jogurt i na koniec czosnek. Wszystko wymieszac i GOTOWE!
Proste, prawda? A jakie smaczne!:)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
prawda, proste
ReplyDeleteale szkoda,
że tutaj nie dostępne
ciekawe czy kiedyś będę miała okazję spróbowac:-)