Saturday, March 14, 2009

Danie z PORTULANKI


Co to jest portulanka? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie tutaj.

Turcy używają tego warzywa do robienia przekąski, najczęściej w połączeniu z jogurtem, a także w innej postaci. Mnie bardzo zasmakowała sałatka z jogurtem.

Oto przepis.

Składniki:
portulanka
jogurt naturalny
cytryna
czosnek
oliwa z oliwek
sól

Sposób przygotowania:
Portulankę umyć, opłukać tak jak sałatę. Następnie oddzielić liście od łodygi. Do głębokiej miski włożyć sitko z portulką w środku i zalać na chwilę wrzątkiem. Wyciągnąć portulkę, wylać wodę z miski i przerzucić do niej warzywo. Następnie dodać sól, sok z cytryny, oliwę z oliwek, dołączyć jogurt i na koniec czosnek. Wszystko wymieszac i GOTOWE!

Proste, prawda? A jakie smaczne!:)

1 comment:

  1. prawda, proste
    ale szkoda,
    że tutaj nie dostępne
    ciekawe czy kiedyś będę miała okazję spróbowac:-)

    ReplyDelete