Friday, March 13, 2009

Przepis dla dzieci, część 5

Jajko jest zdrowe, a żółtko najzdrowsze :)



Podobno od 6 miesiąca życia dziecka można już podawać pół żółtka, co 3 dni, potem już codziennie, ale kto tak robi? No bo ile można jeść tych jaj?
Melis żółtko lubi (a czego ona nie lubi:)?). Staram się przynajmniej raz w tygodniu podać jej jajko. Oto jej najbardziej ulubionej potrawy z żółtkiem.

Zupa z ryżem i żółtkiem

Składniki:
marchew
ziemniak
seler
natka pietruszki
ryż
żółtko
masło lub oliwa z oliwek
woda

Przygotwanie:
Jarzyny myjemy, obieramy i płuczemy, kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je do wrzątku i gotujemy do miękkości. Osobno gotujemy jajko, a także ryż, z którego robimy kleik.
Kiedy warzywa są już ugotowane, dodajemy do nich pół żółtka, miksujemy ma purre, do warzyw i żółtka dodajemy ryż.

Zupa warzywna z żółtkiem

Składniki:
fasolka szparagowa
ziemniak
marchew
pietruszka (przyjechała do nas z Polski:))
koperek lub natka pieruszki (albo jedno i drugie:))
żółko
masło lub oliwa z oliwek
woda

Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy je do wrzątku i gotujemy do miękkości. Osobno gotujemy jajko.
Kiedy warzywa są już ugotowane, dodajemy do nich pół żółtka, rozgniatamy wszystko widelcem. Możemy dodać masło, jeżeli nie dodaliśmy go do gotujących się warzyw, oraz koperek.

p.s 1 jajko powinno być ugotowane na twardo.
p.s 2 do tej zupy można dodać różne warzywa: kalafior czy brokuły itd.

Smacznego dla naszych pociech!

No comments:

Post a Comment