Tuesday, December 1, 2009

Karni Yarik

To potrawa z baklazanu i miesa mielonego.
Bardzo ja lubie!
Poprosilam tesciowa o jej przygotowanie.




Skladniki:

-baklazan
-mieso mielone
-cebula
-pomidory
-czosnek
-natka pietruszki
-koperek
-oliwa z oliwek
-koncentrat pomidorowy
-pieprz, sol
-woda

Przygotwanie:

Baklazany umyc, obrac i podsmazyc na oliwie z oliwek. Uwaga!oliwa moze strzelac:)
Podczas gotowania warzyw, przygotowac farsz:
-podsmazyc pokrojona w kostke cebule.
-dodać pół łyżeczki soli i gotować, mieszając od czasu do czasu, az cebula sie zarumieni.
-dorzucic mięso i czosnek oraz przyprawy i natke pietruszki.
-gotowac 5 minut, mieszając od czasu do czasu
-dodac pokrojone pomidory.
Podsmazone bakłażany zdjac z patelni, poczekac az ostygna.
Nastepnie rozkroic baklazany lekko nozem wzdluz i wypelnic je nadzieniem.
Ponownie ulozyc na rozgrzana patelnie, dodac troche wody i koncentratu pomidorowego i dusic na malym ogniu (albo wlozyc do rozgrzanego piekarnika).
Posypujemy koperkiem.

Karni Yarik podawany jest z ryzem.

Smacznego!

P.S Jest tez odpowiednik wegerianski tej potrawy - Imam Bayildi. Ale to nastepnym razem.

1 comment: