Sunday, December 23, 2012

Ryba po grecku / Greek fish salad


 
Składniki:
filet z ryby morskiej (dorszcz)
marchew
seler
cebula
jabłko
maka
olej/oliwa z oliwek
czosnek
koncentrat pomidorowy
sok z cytryny
sól, pieprz, bazylia, oregano
przyprawa warzywana (vegeta)

Przygotowanie:

Rybę opłukać, posolić i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie z oliwek.
Włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać. Dusić do miękkości, na oliwie z oliwek.  Dodać zioła i przyprawy. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Przestudzonymi warzywami obłożyć usmażone filety rybne. Podawać zimne.


English
 
Ingredients:

fish fillet
carrots
celery
onion
apple
flour
oil / olive oil
garlic
tomato paste
lemon juice
salt, pepper, basil, oregano
spice vegetables (vegeta)

Preparation:

Rinse the fish, season with salt and coat with flour. Fry in hot oil or olive oil.
Greens peel, grate, chop the onion. Simmer until tender in olive oil. Add herbs and spices. Finally add the tomato paste and lemon juice. With warm vegetables cover fried fish. Serve cold.

 

No comments:

Post a Comment