Yakında yufka alabileceğiniz bir yer var mı? Öyleyse evinizde hızlı ve lezzetli börek keyfi yaşayabilirsiniz. Bakın nasıl:
Malzemeler:
- 250 g. ıspanak
- 1 büyük patates
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 dilim yağlı beyaz peynir
- 1 tatlı kaşığı zeytin ezmesi
- tuz, karabiber, pul biber
- 2 diş sarmısak
- 1 bardak süt
- 2 yumurta
- Çörekotu
- 4 adet yufka
- Ayçiçek yağı
Hazırlanışı:
- Ispanakları iyice yıkayın. Patatesi soyun, yıkayın ve dörde bölün.
- Ispanaklar için iki opsiyon var: isterseniz tavada biraz yağ ile pişirebilirsiniz, bu durumda içine 2 kaşık un eklemek gerekiyor (ki sonra böreğin içinde sulanmasın) veya suda haşlayıp suyunu iyice süzebilirsiniz.
- Patatesleri suda haşlayın, içine bir çatal rahatça giriyorsa pişmiş demektir. Bir tabakta çatalla ezin.
- Peyniri bir çatalla ezin, zeytin ezmesi ile güzelce karıştırın.
- Bir teflon tavayı hafifçe yağlayın. Soğanları ince doğrayın, sarmısakları ezin. Hepsini yağda karıştırın. İçine biraz tuz, birer tutam karabiber ve pul biber ekleyin.
- Bu soğanlı karışımı ayrı ayrı olarak patates ve ıspanakla karıştırın. Böylelikle elimizde 3 tane iç malzeme oldu: Ispanaklı, Patatesli ve Peynirli.
- Küçük bir kaseye sütü koyun. İçine bir yumurta kırın. İkinci yumurtanın sarısını ayırın, beyazını süte ekleyin. 1 çay bardağı ayçiçek yağı ekleyin, iyice karıştırın.
- Yufkayı 6 parçaya (dilim şeklinde) bölün. Bunu yapmanın pratik yolu, yufkaları açık şekilde üst üste koymak ve keskin bir bıçakla ortadan ikiye kesmek. Sonra elimizdeki iki grup yarıyı da üst üste koymak ve onu üçe kesmek. Sonra bütün dilimleri üst üste koyabilirsiniz.
- Bir fırın tepsisinin içine fırın kağıdı koyun. Fırınınızı 200 dereceye ısıtın.
- Hazırladığınız sütlü karışımı yufka diliminin tamamına fırça ile sürün. İstediğiniz iç malzemeden bir çorba kaşığı alın ve yufkanın kalın karafına koyun. Köresinden tutarak uzunlamasına kıvırarak bir rulo elde edin. Sonra bu ruloyu kalın tarafı içeride kalacak şekilde kendi etrafında kıvırın. Ucunu yapıştırın.
- Bu şekilde bütün iç malzemeniz ile börekleri hazırlayın ve tepsiye dizin.
- Kenara ayırdığınız yumurta sarısını böreklerin üst tarafına fırçayla sürün. Çörekotu serpin.
- 200 dereceye gelmiş fırında 10-12 dakika pişirin. Saklamanız gerekirse üstünü kapatın kurumaz.
Afiyet olsun ;)
No comments:
Post a Comment