Zdarza się, że musisz szybko przygotować coś do jedzenia, albo masz na coś ochotę a czasu w ogóle. Uwielbiam wówczas zupy, nasze polskie zupy, bo tureckie są takie sobie, no oprócz pomidorowej:). Krem pomidorowy z dodatkiem żółtego sera “taze kaşar”REWELACJA!
Przygotowuje bardzo szybką i prostą zupę pomidorową bez mięsa:
Do garnka wlewam 1litr wody, wrzucam liść laurowy, 3 ziela angielskie, pokrojoną marchewkę, kawałek korzenia selera, pora, można też dodać cebule. Gotuję na małym ogniu. Czekam aż warzywa się zagotują. Następnie wrzucam bulion, najczęściej cielęcy, nawet warzywny jest ok. Dodaje koncentrat pomidorowy. Na koniec wrzucam natkę pietruszki.W Polsce na pewno dodałabym korzeń pietruszki, ale w Turcji nie mogę, bo nie ma (tęskność!!!). Moją pomidorową robię najczęściej z makaronem, bo jestem totalną makaroniarą, zdarzają się też lane kluski, bardzo rzadko ale jest i on...ryż. Na koniec dodaję śmietanę kremówkę, bo innej tutaj nie ma. Ale nie płaczę z tego powodu, bo jestem również totalną śmietaniarą:)
Do mojej pomidorówki zrobiłam wczoraj tost, tost z powyższym serem “Taze Kaşar” i z wcześniej poznaną przez Was Yufką.
Thanks for accepting my friend request on Foodbuzz. I love your profile pic. It is so cute. :)
ReplyDelete