Sunday, February 15, 2009

Przepis dla dzieci, część 3

W Turcji trwa sezon dyniowy. W warzywniaku sprzedawane są oczyszczone kawałki dyni, jak i całe, wielkie dynie:) Melis je uwielbia, my zreszta też. Cato robi z dyni super smaczną zupę i deser, który już wkrótce dla Was przygotuje.


Chciałabym polecić dzisiaj dwa dania, które możecie przygotować waszym pociechom.
Danie jarzynowe z dynią i deser dyniowy. Danie jarzynowe przygotowuje na parze, ale można ugotować je również w garnuszku. Myślę, że czasowo wyniesie to tyle samo.

Do przygotowania tego dania potrzebujemy:
-mały plaster dyni
-pół marchewki
-mały ziemniak
-łyżeczka masła bądz oliwa z oliwek
-woda
Warzywa umyć, obrać. Pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnuszka z wodą,zagotować. Kiedy woda zacznie wrzeć dodać masło lub oliwę z oliwek.
Danie gotowę! Zdjąć z ognia, przerzucić na talerz i zmiksować albo rozgnieć widelem.
Można podawać niemowlą od 6 miesiąca.

Deser dyniowy jest jeszcze prostszy.
Porzebujemy:
-ugotowaną dynię
-kaszkę ryżową, albo mleko modyfikowane (ja robię na kaszce, Melis nie pije jeszcze sztucznego mleka), troszeczkę masła.
Składniki łączymy i podajemy dziecku.

Pychotka!

No comments:

Post a Comment