Wednesday, May 16, 2012

Chicken wings, pasta and salad with radish/Skrzydełka kurczaka, makaron i sałatka z rzodkiewki


                                                                      Chicken wings:



Materials:

chicken wings
olive oil
curry (paste)
honey
sesame
salt and pepper

Preparation:


Wash the wings, add the salt and pepper. In a bowl prepare olive oil and curry paste and honey. Brush the wings, sprinkle with sesame seeds and leave in the refrigerator for at least an hour.
Then fry in a pan with olive oil, adding water from time to time.

Polski

Materiały:

skrzydełka kurczaka
oliwa z oliwek
curry (pasta)
miód
sezam
sól i pieprz

Przygotowanie:


Umyć skrzydełka, dodać sól i pieprz. W misce przygotować oliwę, pastę curry i miód. Posmarować skrzydełka, posypać sezamem i pozostawić w lodówce na co najmniej godzinę.
Następnie smażyć na patelni z oliwą z oliwek, od czasu do czasu dodając wodę .

                                                                  Salad with radish


Materials:

salad
radish
tomato
cucumber
red peppers
green peppers
red onion
sesame
olive oil
spices

Preparation:


Wash your vegetables, peel and cut into small cubes.
Toss everything into a bowl, mix with sesame oil, olive oil and spices.

Polski

Materiały:

sałata
rzodkiewka
pomidor
ogórek
czerwona papryka
zielona papryka
cebula czerwona
sezam
oliwa z oliwek
przyprawy

Przygotowanie:

Umyć warzywa, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
Wrzucić wszystko do miski, wymieszać z sezamem, oliwą z oliwek i przyprawami.

Curry sauce


Materials:
fat from chicken wings
curry paste
water
flour
cream
peas
spices
chive

Preparation:


From the fat of the wings prepare the sauce. Add water, peas, spices and curry. Bring to a boil. Then pour into a cup 2 tablespoons of flour, add the cream and a little water, mix well. Slowly add to sauce. Sauce will get thick and lighter color. In the end add the chives.

Polski

Materiały:

tłuszcz ze skrzydełek z kurczaka
pasta curry
woda
mąka
 śmietana
groszek
przyprawy
szczypiorek

Przygotowanie:


Z tłuszczu skrzydełek przygotować sos. Dodać wodę, groszek, przyprawy i curry. Doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać do naczynia 2 łyżki mąki, dodać śmietanę i trochę wody, dobrze wymieszać. Powoli dodawać do sosu. Sos zgęstnieje i stanie się jaśniejszy. Na koniec dodać szczypiorek.

No comments:

Post a Comment