Składniki:
2,5 szklanki maki organicznej
125 g masła
1 jajko
płaska łyżeczka sody
kakao
100 g suszonych jagód
pół szklanki cukru (dodałam też miód)
syrop z chleba świętojańskiego (ze strąków szarańczynu)
Przygotowanie:
Przesiać mąkę do miski, dodać sodę i kakao.W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem, miodem i odrobiną syropu z chleba świętojańskiego. Następnie dodać jajko. Dokładnie wymieszać składniki. Połączyć z mąką. Dodać jagody. Rozgrzać piekarnik do 170 °C. Łyżką nakładać ciasto uformowane w małe kulki, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ciasta. Ciastka podczas pieczenia powiększą się! Piec 15 minut.
English
Ingredients:
2.5 cups of organic flour
125 grams of butter
1 egg
flat teaspoon baking soda
cocoa
100 grams of dried berries
half cup of sugar (I added honey too)
carob syrup
Preparation:
In a bowl, sift the flour, add baking soda and cocoa. In a separate bowl, whip butter with sugar, add a bit of honey and carob syrup. Then add the egg. Whip until the ingredients are thoroughly mixed. Combine with flour. Add berries. Preheat the oven to 170 °. Line the oven tray with baking paper. Use a tablespoon to put the dough on the paper in small balls. Cakes will increase during baking. Bake for about 15 minutes.
No comments:
Post a Comment