Saturday, January 26, 2013

Zapiekanka krewetkowa / Shrimp Casserole



Składniki:

10 krewetek
cytryna
masło

oliwa z oliwek
cebula
czosnek
pomidor
imbir
sól i pieprz
czerwona papryka


Przygotowanie:

Oczyść krewetki: Wyjąć głowy, nogi i powłokę z wyjątkiem ogona. Naciąć lekko krewetki i usunąć jelito (jest to czarna linia, która idzie wzdłuż krewetek). Opłukać je.
Zapiekać w średniej wielkości glinianym garnku. Wysmarować wnętrze garnka masłem. Jedną łyżkę masła zostawić w środku. Włożyć krewetki. Dodać sól (sól morska jest najlepsza) i pieprz. Wycisnąć sok z cytryny. Pokroić średniej wielkości cebulę i trzy ząbki czosnku. Dodać do zapiekanki.
Dodać dwa cienkie plasterki imbiru, szczyptę czerwonej papryki i około łyżkę oliwy z oliwek.
Obrać ze skórki jednego pomidora, pokroić w kostkę, dodać do zapiekanki.
Gotować w 200oC stopni przez dziesięć minut.
Podawać z chlebem.


English

Ingredients:

10 shrimp
lemon
butter
olive oil
onion
garlic
tomato
ginger
salt and pepper
red peeper

Preparation:

Clean the shrimps: Take out the heads, legs and the shell except for the tail. Cut slightly through the back of the shrimp and remove the intestine (it is the black line that goes along the back of the shrimp). Wash them through.
Take a medium sized casserole. Butter the inner surfaces and leave one tablespoon of butter in it. Place the shrimps. Add salt (prefer sea salt) and pepper. Squeeze  lemon juice.
Dice half of a medium size onion, and three cloves of garlic. Add them to the casserole.
Add two thin slices of ginger, a pinch of red pepper and add about a tablespoon of olive oil.
Peel the skin of one tomato and dice it, add to the casserole.
Cook at 200 degrees for ten minutes.
Enjoy with bread.

No comments:

Post a Comment