Wednesday, May 22, 2013

Chłodnik "Cold Soup" and Bigos- Polish traditional food- for International Day in Turkish school



Chłodnik

4 małe buraki
czosnek
liście selera
warzyw przyprawy
szczypiorek
rzodkiewka
ogórek
kefir
śmietana
woda
sok z cytryny
koper
sól i pieprz

jajka

Umyć buraki i odciąć liście. Obrać je i wrzucić do garnka, zalać wodą, aby pokryła warzywa. Dodać czosnek, przyprawy warzywne (vegeta) i seler. Gotować około 15 minut. Wyciągnąć buraki, ochłodzić,  pozostawić do ostygniecia także bulion. Zetrzeć  na tarce rzodkiewki, ogórki i dodać do bulionu. Dodać  posiekany czosnek, buraki, koperek i szczypiorek. Wlać cały kefir i łyżke śmietany , doprawić szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać sok z cytryny. Schłodzić w lodówce, i podawanać  z jajem na twardo.

Cold Soup

4 small beets
garlic
celery leaves
vegetable seasoning
chive
radish
cucumber
kefir
sour cream
water
lemon juice
dill
salt and pepper
eggs

Wash the beetroot and cut off the leaves. Peel beets and throw into the pot, pour water to covered the beets. Add the garlic, vegetable relish (vegeta) and celery. Cook about 15 minutes. Take out all of vegetables, cool them down, leave the broth to cool too. Grate radishes, cucumbers and add into toa a both. Add  also the chopped garlic, beets, dill and chives. Pour the whole kefir and season with a pinch of salt and freshly ground pepper. Add the lemon juice. Cool it in the refrigerator and served with hard-boiled eggs.

Bigos

pickled cabbage
beef
sausage
dried grapes
allspice, marjoram, oregano, basil,
onions
garlic
tomato paste
butter (or olive oil)
salt and pepper


Dice the onions and garlic, fry in oil. Cut meat into cubes and also fry with onions and garlic.
Clean cabbage with water, cut to small pices and put to the pot with meat. Boil. Add dried grapes.Boil stew on simmer, at the end of cooking, add the tomato paste, mix well, season to taste with salt and pepper and other herbs.

                                                                          

Bigos

kiszona kapusta
wołowina
kiełbasa
rodzynki
ziele angielskie, majeranek, oregano, bazylia,
cebule
czosnek
koncentrat pomidorowy
masło (lub oliwy z oliwek)
sól i pieprz

Pokroić w kostkę cebulę i czosnek oraz mięso. Kapuste oplukać w wodzie, pokroić na małe czesci i umieścić w garnku z mięsem. Zagotować. Dodać rodzynki. Dusić na wolnym ogniu, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i innymi ziołami.

No comments:

Post a Comment