Wiele razy próbowałam zrobić krem z brokuł. Nie wychodziło...
Jednak tym razem, przygotowałam zupę, z której jestem dumna, bo jest bardzo smaczna!
Składniki:
brokuły
por
marchew
seler
liść laurowy
ziele angielskie
kostka rosołowa z kury albo warzywna
semolina
sól
pieprz
śmietana
Przygotowanie:
Warzywa umyć, pokroić w kostekę, wrzucić do wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy, oraz odrobinę soli i pieprzu. Gotować na wolnym ogniu. Następnie do wrzącej wody wrzucić kostkę rosołową i semolinę, która zagęści zupę. Gotować jeszcze koło 5 minut. Zdjąć z ognia, wyjąć liść laurowy, a resztę zmiksować. Można dodać śmietanę.
Prosta i pyszna zupa, gotowa w 45 minut!
Smacznego!
jeżeli chcesz z brokula zrobić krem proponuję po ugotowaniu zupki zmiksować ja, wrzucić żółtko jaja, jeszcze raz zmiksować i zagotować na wolnym ogniu. Zupka nabierze kremowej konsystencji:)
ReplyDelete