Tuesday, March 31, 2009

Pomidorowa ala Italiana

Lubię zupe pomidorową (a kto jej nie lubi?) i tym razem trochę z nią zaszalałam.
Postanowilam wrzucić do niej więcej niż zawsze:)
Tym razem w garnku znalazły się:



kawałek czerwonego mięsa
marchew
pietruszka
cebula
por
seler
czosnek
świeże pomidory
koncentrat pomidorowy
natka pietruszki
zioła: bazylia i oregano, majeranek, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz, cukier
oliwa z oliwek
makaron

Mięso wrzucić do garnka z zimną, osoloną wodą, z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Zagotować. W międzyczasie ugotować makaron. Cebulę i czosnek obrać, pory umyć i pokroić, to samo zrobić z selerem, obrać ze skóry pomidory i pokroić w kostkę. Kiedy woda z mięsem się zagotuje wyciągąnć mięso i liść laurowy, i do wody wrzucić warzywa. Dodać zioła, łyżkę oliwy z oliwek i przyprawy, oraz 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Mięso zmiksować na małe kawałki, to samo zrobić z ugotowanymi w zupie warzywami. Można użyć do tego blendera, niewyciągając warzyw z wody, albo w mikserze (ja tak zrobiłam) ale wówczas jest z tym trochę zachodu, bo trzeba wyciągnąć warzywa z zupy. Gdzieś wyczytałam, w przepisach kuchni włoskiej, że fajnie jest dodać do pomidorówki pesto.

Niebo w gębie!!!

3 comments:

  1. ale ma cudny kolor
    pomidorowa jest jedną z moich ulubionych zup
    szczególnie ta ugotowana przez mamę

    ReplyDelete
  2. Jak ja lubię pomidorówkę, czystą, z ryżem, kaszą kus-kus, z ziemniakami, przeróżnymi mamkaronami...z chęcią wypróbuję Twój przepis! Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
  3. where is the food?
    where is the food?

    nowe jedzonko proszę:)

    ReplyDelete