Friday, November 6, 2009

Zupa z soczewicy...czerwonej.

Meltem, niania naszej coreczki Ady Melis ugotowala nam ostanio zupe, ktora sama chcialam juz od dluzszego czasu przygotowac "Merçimek çorbası", czyli turecka zupe z soczewicy.
Turcy maja jej kilka odmian, moze byc zupa z soczewicy czerwonej albo zielonej i za pewne znalazloby sie jeszcze cos:)



Meltem przygotowala z czerwonej soczewicy.

Skladniki:

- szklanka soczewicy
- szklanka ryzu
- marchew
- pol cebuli
- koncentrat pomidorowy
- sol, pieprz do samku
- oliwa
-woda
uwaga: ja dodalabym jeszcze jakas wloszczyzne i wiecej przypraw, i zrobila ja na wywarze miesnym, ale Turcy nie gotuja zup na bulionach, czy kosciach:) najczesciej na masle, rzadziej na oliwie z oliwek i nie dodaja zieleniny.

Przygotowanie:

Do garnka wlac odrobine oliwy, dorzucic pokrojona w kostke cebule i lekko podrumienic. Dodac lyzke koncentratu pomidorowego. Pomieszac. Wlac przegotowana wode.
Doprowadzic ponownie do wrzenia, wsypac ryz i soczewice. Dorzucic pokrojona w kostke marchew. Przyprawic.Pozostawic chwile na malym ogniu az marchew zmiekknie. Nastepnie zupe zmiksowac!

Afiyet olsun! Smacznego!

No comments:

Post a Comment

Post a Comment