Thursday, October 22, 2009

Niedzielny obiad



Jakis czas temu przygotowalam dla mojej rodziny, prawdziwy, dwudaniowy, niedzielny obiad:)
Przygotowalam: gulasz z ziemniakami, surowke z czerwonej kapusty i tradycyjnie rosol!

Jak robie rosol znajdziecie tutaj

Czas na gulasz:



Skladniki:

- wolowina
- czerwona i zielona papryka
- cebula
- czosnek
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sol, pieprz, tymianek, oregano, natka pietruszki...
- kostka wolowa (ja nie uzylam)
- woda

Przygotowanie:

Wolowine kroimy w kostke, podsmazamy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojona w paski (badz kostke) cebule i czosnek, dodajemy pol szklanki wody i dusimy. W miedzyczasie czyscimy papryki i kroimy w paski, dodajemy do miesa. Przyprawiamy! Pozostawiamy na malym ogniu az mieso bedzie miekkie.

Teraz surowka



Potrzebujemy:

-czerwona kapuste
-cebule
-jablko
-cytryne
-wode
-ocet winny
-cukier
-sol i pieprz

Przygotowanie:

Kapuste oplukac, poszatkowac, zalac wrzatkiem i pozostawic na ok 10 min. Obrac cebule, pokroic w drobna kostke, obrac jablko ze skorki i zetrzec na tarce o srednich oczkach. Z wody, soku z cytryny, soli, pieprzu i cukru przyzadzic sos. Odstawic na chwile. Kapuste wycisac z wody, dodac cebule, jablko i polac sosem, w razie potrzeby doprawic.

Melisi bardzo smakowala:)

Smacznego!

No comments:

Post a Comment

Post a Comment