Jakis czas temu przygotowalam dla mojej rodziny, prawdziwy, dwudaniowy, niedzielny obiad:)
Przygotowalam: gulasz z ziemniakami, surowke z czerwonej kapusty i tradycyjnie rosol!
Jak robie rosol znajdziecie tutaj
Czas na gulasz:
Skladniki:
- wolowina
- czerwona i zielona papryka
- cebula
- czosnek
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sol, pieprz, tymianek, oregano, natka pietruszki...
- kostka wolowa (ja nie uzylam)
- woda
Przygotowanie:
Wolowine kroimy w kostke, podsmazamy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojona w paski (badz kostke) cebule i czosnek, dodajemy pol szklanki wody i dusimy. W miedzyczasie czyscimy papryki i kroimy w paski, dodajemy do miesa. Przyprawiamy! Pozostawiamy na malym ogniu az mieso bedzie miekkie.
Teraz surowka
Potrzebujemy:
-czerwona kapuste
-cebule
-jablko
-cytryne
-wode
-ocet winny
-cukier
-sol i pieprz
Przygotowanie:
Kapuste oplukac, poszatkowac, zalac wrzatkiem i pozostawic na ok 10 min. Obrac cebule, pokroic w drobna kostke, obrac jablko ze skorki i zetrzec na tarce o srednich oczkach. Z wody, soku z cytryny, soli, pieprzu i cukru przyzadzic sos. Odstawic na chwile. Kapuste wycisac z wody, dodac cebule, jablko i polac sosem, w razie potrzeby doprawic.
Melisi bardzo smakowala:)
Smacznego!
No comments:
Post a Comment