This blog is about fusion. It is about my passion for fusion. It is not only about the fusion of food but also passion of lives.
Thursday, October 22, 2009
Niedzielny obiad
Jakis czas temu przygotowalam dla mojej rodziny, prawdziwy, dwudaniowy, niedzielny obiad:)
Przygotowalam: gulasz z ziemniakami, surowke z czerwonej kapusty i tradycyjnie rosol!
Jak robie rosol znajdziecie tutaj
Czas na gulasz:
Skladniki:
- wolowina
- czerwona i zielona papryka
- cebula
- czosnek
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sol, pieprz, tymianek, oregano, natka pietruszki...
- kostka wolowa (ja nie uzylam)
- woda
Przygotowanie:
Wolowine kroimy w kostke, podsmazamy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojona w paski (badz kostke) cebule i czosnek, dodajemy pol szklanki wody i dusimy. W miedzyczasie czyscimy papryki i kroimy w paski, dodajemy do miesa. Przyprawiamy! Pozostawiamy na malym ogniu az mieso bedzie miekkie.
Teraz surowka
Potrzebujemy:
-czerwona kapuste
-cebule
-jablko
-cytryne
-wode
-ocet winny
-cukier
-sol i pieprz
Przygotowanie:
Kapuste oplukac, poszatkowac, zalac wrzatkiem i pozostawic na ok 10 min. Obrac cebule, pokroic w drobna kostke, obrac jablko ze skorki i zetrzec na tarce o srednich oczkach. Z wody, soku z cytryny, soli, pieprzu i cukru przyzadzic sos. Odstawic na chwile. Kapuste wycisac z wody, dodac cebule, jablko i polac sosem, w razie potrzeby doprawic.
Melisi bardzo smakowala:)
Smacznego!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment